Имоти в Бургас

След края на летния сезон все по-голяма част от брокерите споделят очакванията си за повишаване на интереса на повече българи към покупката на ваканционни имоти по нашето Черноморие. Поради пандемичните забрани и проблеми при пътувания в чужбина, българите откриха или преоткриха чара на българските курорти.

По традиция след края на лятото настъпва най-активният сезон за покупка на имоти на морето. Обикновено тогава хората си правят равносметка за прекараната лятна отпуска и за впечатленията си от посетените морски курорти.

По този начин могат да се ориентират по-лесно при покупката на имот в конкретен курорт или да разгледат офертите за точно определен тип имоти.

Българските купувачи традиционно се насочват към Бургас и на юг от него, но районите около Каварна, Балчик и Бяла също са обект на внимание.

С какво е привлекателен Бургас за живеене и за туризъм?

Като втори по големина град на нашето Черноморие Бургас е известна туристическа дестинация заради уникалното си разположение и естествена красота.

Той има не само най-голямото българско пристанище, но и добре развита жп и пътна инфраструктура.

Летище Бургас е единственото летище, приемащо свръхзвукови самолети и има най-добрите атмосферни условия на Балканския полуостров.

Благодарение на морето, развитата индустрия и неголямото разстояние между Бургас и другите големи градове, той носи собствена културна и духовна атмосфера.

Самото разположение на Бургас предполага лесно преодоляване на разстоянията до Варна, Слънчев бряг, Несебър, ваканционни селища като Черноморец, Китен, Ахтопол и др., резервата Ропотамо.

И макар че многократно е избиран за най-добър град за живеене, а това прави животът в него по-скъп, строителни предприемачи и брокери считат, че пазарът на недвижими имоти Бургас се очаква да бъде стабилен до края на 2020г.

Какви са тенденциите при имотния пазар в Бургас?

Неминуемо епидемията от COVID-19 се отразява донякъде на имотния пазар в Бургас, като се отчита по-бавно нарастване на цените на жилищата според данните от индексите PSPI.

Допълнителното забавяне през второто тримесечие обаче е преодоляно, като вече през третото тримесечие растежът се ускорява. Средната цена на жилищата достига 890 евро/кв. м. Най-скъпите квартали с цени над 1000 евро/кв.м са Център, „Лазур”, „Зорница” и „Братя Миладинови”. Засега в „Меден рудник” жилищата се продават най-евтино, като в тази част най-динамично се развива новото строителство.

Според някои брокери с новото затягане на мерките ще се отложат и решенията за покупка за догодина, но пък това е естествен процес – да се намали активността във връзка с приключването на годината и предстоящите празници. Те са оптимистични относно развитието на пазара, като предвиждат развитието на нови квартали в периферията на града.

Очаква се запазването на тенденцията за търсене предимно на двустайни апартаменти, но бъдещите собственици се интересуват и от жилищата с две спални.

Много строителни компании съдействат на клиентите си за отпускане на ипотечен кредит с преференциални условия и това стимулира желанието за инвестиции в по-голям имот.

Купувачите на апартаменти в Бургас са най-вече българи – както за постоянни жилища, така и за ваканционни имоти. Това са пребладаващо хора, живели и работили дълго в чужбина, които искат да се върнат и установят за постоянно в България.

Какви са предпочитаните типове имоти и локации в Бургас?

В Бургас основно се търсят апартаменти ново строителство. Най-желани са кв. „Лазур” и Център. Комплексите ново строителство са с модерна визия и много удобства.

Макар че с най-ниски цени са имотите в квартали като „Меден рудник” и „Сарафово”, те също се развиват добре и са търсени заради по-спокойния начин на живот в тях.

Най-търсените имоти в комплекси ново строителство са апартаменти с гледка към морето в кв. „Лазур”, в нови кооперации в кв. „Изгрев” и кв. „Славейков”.

Сред най-изгодните предложения за типове имоти в Бургас са:

  • двустайни апартаменти в кварталите „Меден рудник” и „Сарафово”
  • тристайни апартаменти в центъра и в кв. „Меден рудник”
  • едностайни апартаменти в кварталите „Меден рудник” и „Сарафово”
  • къщи в „Сарафово”

„Меден рудник” е най-големият жилищен квартал в Бургас. Намира се на около 6 км югозападно от центъра на града, като осъществява лесен и бърз достъп до него посредством булевард „Захари Стоянов”, който е основен. Транспортната инфраструктура е много добра и има осигурени качествени комунални, здравни, образователни и социални услуги.

Сред петте обособени градски зони най-новата – „Д” – се отличава с многофункционалните си модерни сгради и елитен комплекс от затворен тип. Възможностите за ново строителство в този квартал са по-големи, отколкото в центъра. Затова има много изгодни предложения за нови апартаменти. Разнообразно предлагане за покупка има предимно във вторичния сектор в зоните „А”, „Б”, „В”и „Г”, застроени предимно с панелни жилища.

Апартаментите в „Меден рудник” се предпочитат заради удобствата за живеене и по-изгодните цени.

„Сарафово” е бързо развиващ се и перспективен бургаски квартал, изключително атрактивен за почивка и отдих не само през лятото. Особено търсени като имоти за покупка са къщите в „Сарафово ЮГ”, които се намират на брега на самото море. Добрата инфраструктура, лесният достъп до най-необходимите места и топ локацията като цяло правят градските къщи в „Сарафово” изключително практичен и предпочитан вариант. Спокойствието, чистият въздух, естествената природа, липсата на шум и замърсяване са допълнително предимство.

Апартаментите в „Сарафово”, които се намират в нови сгради в близост до морето, двустайни и тристайни, както и студио апартаментите, предлагат удобен достъп до транспортни артерии и магазини, лесна връзка с градския център, до който се стига за около 20 мин. Освен това до модерните сгради за любителите на спорта е изградена велоалея, по която може да се достигне до центъра и морската градина.

Брокерите отчитат, че въпреки известна стагнация поради ограничителните мерки в момента, търсенето на разнообразни имоти в Бургас – и в затворени комплекси, и на самостоятелни къщи – не е спряло, като интересът е най-вече към новото строителство.

Интересът е насочен най-вече към апартаменти на първа и втора линия с гледка към морето, като търсенето е предимно от хора с по-висок стандарт на живот.

Българските купувачи традиционно се насочват към имоти на юг от Бургас. Много българи почиваха на родното море, а не в чужбина и поради добрия летен сезон брокерите на имоти предвиждат нарастване на интереса към ваканционни имоти по Южното Черноморие. Те са възможност не само за почивка, но и за добра инвестиция на налични средства и за осигуряване на стабилен доход.