Имоти по Южното Черноморие

След направените анализи в края на летния сезон, в бизнеса с недвижими имоти смятат, че се наблюдава засилен интерес от българи към имоти по родното Черноморие. Това се дължи най-вече на факта, че чуждестранните туристи, предимно руснаци, заради пандемията са спрели да пътуват и купуват.

През лятото на 2020г. по морето прекарват отпуската си и купуват имоти почти само българи и статистиката показва динамика в това отношение. По принцип сънародниците ни започват по-активно да купуват имоти по Черноморието още от 2018г. и изместват руснаците, които дотогава са купувач номер едно.

Тенденции при търсенето на имоти по Южното Черноморие

Според управителя на офисите на агенцията за недвижими имоти „Явлена” по Южното Черноморие Стефка Томова през 2020г. активността на българите откъм запитвания и сделки е по-голяма с 20-30%.

Собственикът и управляващ агенция „Super имоти” Никола Стоянов от своя страна изказва мнение, че тази година при тях се наблюдава 40% ръст на сделките за покупко-продажба в бургаска област. Неговото обяснение е, че традиционно българите посещават повече Южното Черноморие, защото има повече развлечения и всички селища са свързани подобно на мегаполис. Освен това има повече проекти и се строи по-активно, което създава възможности за покупка.

Българските купувачи предпочитат основно имоти в Черноморец, Созопол, Царево, Приморско и Лозенец, но и Слънчев бряг, Равда, Свети Влас и Несебър.

Заради COVID-19 ваканционните имоти стават актуални, защото все повече хора търсят места за живеене извън градовете. Макар че при морските имоти търсенето е малко по-колебливо, все повече българи от всякакви социални прослойки се насочват към покупка на различни типове имоти в зависимост от предпочитанията и платежоспособността си.

Движение на сделките с имоти на юг от Бургас

Наблюденията на брокерите на недвижими имоти са, че българите купуват предимно със спестявания, но нараства броят на тези, които теглят кредити за по-скъпо жилище.

Нивата на сделките южно от Бургас се движат от 400-600 евро на кв.м.

В Слънчев бряг цените на двустайните апартаменти са между 25-28 хил. евро, а за около 40 хил. евро вървят тристайните.

По информация на агенциите в градчетата по Южното Черноморие може да се намери двустаен апартамент за 45-50 хил. евро.

Българите търсят най-вече двустайни и тристайни имоти в отлично състояние на цена между 40-60 хил. евро. Освен това предпочитат те да са в сгради, използвани целогодишно.

Имоти във високия спектър са тези на първа линия – „Маджестик”, марината в Свети Влас, като цените на апартаментите там са 80-100 хил. евро.

Луксозните къщи също на първа линия са по 500-600 хил. евро, а по-евтини – 60-120 хил. евро – са редовите къщи в комплекси.

Надделяване на вторичния пазар над новото строителство

Понеже българите най-често купуват обзаведени апартаменти до 500-600 евро/кв.м, сделките с хубави имоти ново строителство по 850-900 евро/кв.м в Слънчев бряг и Равда се осъществяват трудно.

Това се отнася най-вече за Слънчев бряг, където вторичният пазар поевтинява.

Но в Созопол спадът в сделките с ново строителство е по-малък и има доста продадени имоти на цени 800-1500 евро/кв.м.

Агенциите наблюдават и много продажби на зелено, защото когато имотът има добра цена, хората обикновено пренебрегват риска.

Наред с българите, които са основните купувачи на имоти Южно Черноморие в момента, има и много германски граждани с руски корени. Своето внимание са насочили основно към имоти в Свети Влас и Слънчев бряг. Търсят се имоти ново строителство с добра инфраструктура близо до морето. Жилищата в комплексите на тези курорти са на цена 40-70 хил. евро.

Актуални имоти по Южното Черноморие

През изминалата година имотите в различните курорти по Южното Черноморие бележат известен растеж по отношение на цени и сделки. Причината е, че са търсени предимно от българи с по-голяма покупателна способност и с предпочитания към по-слабото застрояване.

Техният интерес е насочен най-вече към по-престижните Лозенец и Созопол, предлагащи ваканционни имоти в луксозни комплекси.

Сред актуалните за момента имоти по отношение на локация са и такива в Слънчев бряг, с. Кошарица, с.Тънково, с. Варвара, Малко Търново, Ахтопол, Свети Влас, Несебър и др.

Най-търсените типове имоти са:

  • едностайни апартаменти в Слънчев бряг, Созопол, Лозенец, Свети Влас, Поморие, Царево, Несебър, Китен и др.
  • двустайни апартаменти в Слънчев бряг, Несебър, Поморие, Созопол, Равда
  • тристайни апартаменти в Слънчев бряг, Свети Влас, Поморие, Созопол , Равда
  • къщи до Царево, Слънчев бряг, с. Подвис, Свети Влас, Созопол

Има търсене и на четиристайни и многостайни апартаменти, но предимно в самия град Бургас, а не в близост до него.

Особено популярен е Апартхотел Аполония Палас, който се намира в непосредствена близост до един от плажовете на Синеморец,  един от най-харесваните райони. Апартхотелът предоставя просторни апартаменти, обзаведени по перфектен начин и предоставящи прекрасна гледка към морския бряг. Апартаментите са предпочитани от двойки за почивка.

Като основна тенденция се оформя търсенето по-скоро на къщи особено след ограничителните мерки поради пандемията през март. Купувачите се интересуват от имоти с двор не само в района около Бургас, но и в по-малките населени места заради бързия достъп до града и уединението.

Актуални са затворените комплекси от къщи, които са в местността „Лахана”, намираща се между Бургас и Поморие. Началната цена на такава къща започва от 69 хил. евро.

Не по-малко предпочитани са и самостоятелните вили под наем в затворени луксозни комплекси. Такива са разположените по крайбрежната алея в Слънчев бряг. Предлагат уединение, първокласно обслужване и комфортно обзавеждане.

Известни в Ахелой са модерните комплекси от затворен тип „Винеярдс Ризорт”, „Флорал Роудс” и „Флорал Хилс”. В тях вилите предлагат красива природа и спокойствие, съчетани с екстри като охрана, видео наблюдение, зелена зона за отдих и барбекю.

Не по-малко посещавана е и вила „Морски рай” в Поморие, която се намира на брега на морето и е чудесен избор за тиха и спокойна семейна почивка.

Все повече се срещат и купувачите с инвестиционен интерес като мотив за покупка на ваканционен имот. Стават все по-предпочитани самостоятелните нощувки, затова и повече хора наемат апартамент или къща за почивката си. Много от тях купуват жилище в някой курорт и след като се възползват от него по време на отпуската си, го отдават под наем. Така успяват да си възвърнат немалка част от вложените средства.

Сред най-търсените локации не само за покупка, но и за отдаване под наем по Южното Черноморие са Слънчев бряг и Свети Влас, като преобладават предпочитанията към имоти под наем в Бургас.