Имоти под наем в Бургас

Всяка една инвестиция във ваканционен имот, апартамент, вила или къща винаги е изгодна, защото можете да получавате приход от имота, като го отдавате под наем.

В същото време, ако в момента не обмисляте закупуването на имот, можете да си вземете под наем апартамент, къща или вила, които да осигурят комфорт по време на вашия престой.

Това може да ви се наложи, ако по някаква причина предстои да прекарате известно време в някое населено място за почивка или в по-дългосрочен план трябва да работите там.

В последствие при възможност закупуването на същия имот, ако се продава, ще го направи ваш временен или постоянен дом. Друга алтернатива е да бъде отдаван под наем, което ще ви носи сигурен доход.

Плюсовете на живота/почивката под наем

Дали за седмица-две, или за по-дълго, да прекарате това време в жилище под наем има редица предимства.

Ако ви се налага да живеете под наем:

– няма да отговаряте за ремонт и поддръжка, освен ако не причините щети;

– ще имате по-малко дългове и ще плащате по-малко такси;

– финансово ще сте по-стабилни;

– ще бъдете по-мобилни при смяна на работата си;

– ще можете да избирате по-добър квартал и по-качествен имот.

Ако сте решили да наемете имот за почивка:

– това е финансово изгоден вариант –например двустаен апартамент за четиричленно семейство;

– ще бъдете по-самостоятелни;

– ще си осигурите по-голямо спокойствие наред с всички удобства;

– ще имате възможност за приготвяне на домашна храна.

В последните години десетки агенции за недвижими имоти предлагат примамливи оферти за имоти в цялата страна. В зависимост от целта на клиента – да ползва имота под наем временно или за по-дълъг период от време, винаги има опции за подходящ избор.

Става ли въпрос за голям град, изборът наистина е по-труден, затова трябва да се потърси помощта на брокер за професионална преценка на всички ползи за клиента.

Ако имотът е в Бургас

Дали се налага да живеете в Бургас заради местоработата си, или сте решили да се потопите в атмосферата му, почивайки през лятото, ще се наложи да си наемете жилище, освен ако не сте решили да си закупите.

Когато потърсите информация за възможните начини за малко по-дълъг престой в Бургас, ще ви се види странно, че в град като него има само няколко хотела. Но това съвсем не означава, че туризмът не е развит.

В никакъв случай няма да останете без подслон, ако имате приятели в града, известен с гостоприемството и бохемския живот на жителите си.

Но спокойно може да изберете за няколко нощувки една от семейните къщи за гости. За по-дълъг и предварително по-добре планиран престой имоти под наем Бургас има достатъчно и в зависимост от вашите изисквания могат да ви осигурят нужните удобства на приемливи цени.

Предпочитани имоти под наем в Бургас

Сред най-предпочитаните имоти под наем в Бургас са апартаментите, като за момента престоят на вечер струва средно BGN 52.

Най-популярните апартаменти в Бургас, отдавани под наем, според проучване сред клиенти са:

– Luxury Apartments Burgas – намира се на около 200 м от плажа и Морската градина;

– TOP CENTER, MODERN AND QUIET APARTMENT – намира се в центъра, близо до Централния и Северния плаж;

– Luxury Apartments – в центъра на 200 м от Държавната опера.

Добри за наемане от двойки в Бургас са:

– Апартамент Оскар – на около 3 км от Северния плаж;

– Simona apartment – в централната част на града, популярни места наоколо са Северният плаж, автогара ЮГ, Държавната опера;

– Joy Apartment Burgas center private parking – на около 2 км от Северния плаж.

И трите апартамента разполагат с една спалня, телевизор с кабелни канали, оборудвана кухня, пералня, балкон и изглед към градината, безплатен WiFi.

За семейства според отлични отзиви на клиенти подходящи са:

– Luxurious beach flat Burgas, absolute center – намира се на по-малко от километър от Централния плаж в сграда от 19. век;

– K&K Stylish Elegance – на около 3 км от Бургаските солници, на 7 км от Музея на авиацията, в близост са два търговски центъра и парк „Изгрев”;

– Апартамент ELSOR – в центъра на 300 м от Централния плаж, разполага със спалня, всекидневна и една баня градина, удобства за барбекю, безплатен частен паркинг.

И трите апартамента са с напълно оборудвани кухненски боксове и безплатен WiFi.

Освен апартаментите къщите в Бургас също са наемани не само за нощувки, но и за по-дългосрочен период.

Такива къщи се предлагат предимно в кв. „Сарафово” на сравнително висока цена – 1500-3300 евро на месец.

В други квартали на Бургас като „Меден рудник” може да се наеме къща с двор и на по-ниска цена, но в повечето случаи липсва цялостно обзавеждане.

Търсени са и къщите за гости в най-южния квартал на Бургас „Крайморие”, които са разположени на брега на морето в близост до ресторанти, плажни дискотеки, лунапарк  и разполагат с уютен двор за отдих.

Обикновено къщите за гости се резервират не само за почивка през лятото, но и за прекарване на големи празници като Коледа, Нова година, Великден и др., когато се събират повече почивни дни.

В много от случаите хората избират и вили под наем, които обаче са в околностите на Бургас – във Велика, Синеморец, Лозенец, Царево и др.

Търсенето и предлагането на имоти под наем в Бургас се определя от изискванията на бъдещите наематели по отношение на мястото, където се намират, като най-търсени са тези с добра инфраструктура.

В същото време според Николай Господинов, собственик на iBROKERS, в момента пазарът на наеми не е толкова активен, както например миналата година по същото време. Причината е пандемичната обстановка, при която още преди лятото хората престанаха да се местят активно.

Няма голямо движение и на наемния пазар за имотите от висок клас, което се отразява на сегментите надолу. Има тенденция за затваряне на сделки за имоти под наем 20-25%. Това ще се отрази и на цената на имотите, макар че засега те се запазват.

В новата обстановка на пазара Николай Господинов препоръчва купувачите и бъдещите наематели да се съветват с брокер. Това ще им помогне да осъществяват изгодна сделка, защото често високата цена на даден имот зависи и от начина на живот в района, което невинаги се взема под внимание.